PrijemPortalKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Ivanjica-Grad na Moravici

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Ivanjica-Grad na Moravici   Ned Dec 07, 2008 10:28 pm

O Ivanjici

Teritorija opštine IVANJICA se nalazi na jugozapadu Srbije i obuhvata deo Starovlaško- raške visije pod nazivom "Moravički kraj". Varoš nastaje daleke 1833 godine po nalogu kneza Miloša i osniva je kapetan Sima Jaković. Moravički Stari Vlah je oivičen meridijanima koji su označeni kao 19*55’ i 20*27’ istočne geografske dužine, odnosno 43*17’ i 43*41’ severne geografske širine.

Po površini je medju najvećim opštinama u Srbiji od 1090 km2 , i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam grad ima oko 15.000 stanovnika. Graniči se sa opštinama: Sjenica, Nova Varoš, Raška, Novi Pazar, Kraljevo, Lučani i Arilje. Ivanjica je sa većim centrima u ovim opštinama povezana asfaltnim putevima, a od Beograda je udaljena 224. km.

Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine , a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug. Inače, Ivanjica leži na obali reke Moravice koja izvire na planini Goliji , i nalazi se na nadmorskoj visini od 468.m.

Ivanjica je 26.01.2000 godine proglašena Vazdušnom banjom na prostoru od 2.156,50 ha uredbom Vlade Republike Srbije.

Daleke 1873 godine je Prilički Kiseljak proglašen banjom, nekada veoma posećeno mesto, sada čeka rekonstrukciju.

Preko Arilja i Požege povezana je sa Jadranom magistralnim putem i prugom Beograd- Bar , zatim preko Guče sa Čačkom, preko Kaone sa Kraljevom i preko Sjenice i Novog Pazara izlazi na Ibarsku magistralu , a od Sjenice preko Nove Varoši sa Prijepoljem i dalje sa Crnom Gorom i Jadranom.

Školstvo u Ivanjičkom kraju ima dugu tradiciju. Prva škola u Ivanjici je osnovana 1834.godine , a u Milandži kod Ivanjice 1833 godine i to je ujedno bio i internat. Na području Moravičkog kraja radi devet osmorazrednih škola, a u Ivanjici Gimnazija i Tehnička škola (koja obrazuje kadrove trgovinske, mašinske, drvnopreradjivačke, tekstilne turističke i ugostiteljske struke). U Ivanjici radi i Dom učenika.

Zdravstvenu zaštitu pruža Dom Zdravlja i Zavod za rehabilitaciju. Inače, treba napomenuti da zdravstvo ima veoma dugu tradiciju u Ivanjici. Za potrebe Javorskog rata 1876 godine na Mrkočevcu je osnovana vojna bolnica, a 1905.godine Ivanjica dobija bolnicu opšteg tipa.

Opština ima 18 Mesnih Zajednica i po površini najveća je MZ Ostatija 112 km2, dok je po broju stanovnika najveća MZ Ivanjica 15903.

Polovina površine opštine (540 km2) je pod šumama dok je ostatak obradivo zemljište i nešto vrlo malo neplodno zemljište (37 km2).

U Ivanjičkoj opštini je zaposleno više od 8000 radnika u državnom i privatnom sektoru, kako u privredi tako i vanprivredi. Mnoga državna i društvena preduzeća su privatizovana (ŠPIK, Javor,Graditelj...), a neka čekaju privatizaciju.

Od kulturno-istorijskih spomenika izdvajamo Crkvu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene podignutu 1836 godine, Kameni most na reci Moravica sagradjen 1904 godine koji je najveći jednolučni most na Balkanu, Električnu centralu na Moravici sagradjenu 1911 godine i to je bila peta hidrocentrala u Srbiji, sa prelepim vodopadom koji je vizuelni simbol Ivanjice. Nedavno je podignut spomenik djeneralu Draži Mihailoviću koji se nalazi u centru grada. Nadomak grada se nalazi Palibrčki grob na kome je podignuta crkva na grobu Boška Jugovića (Kosovskog junaka) posvećena Sv. Knezu Lazaru kao i Manastir Kovilje koji potiče iz 13-og veka i udaljen je 25 km od Ivanjice.

Hadži-Prodanova pećina je kombinacija važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Nalazi se nadomak grada na samo 10 kilometara na nadmorskoj visini od 600 m. Nalazi se u dolini Rašćanske reke pa je zovu i Rašćanska. Pored predivnih dvorana sa stalagnitima i stalaktitima u pećini su pronadjeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Idući uzvodno rekom Moravicom na 15 km od Ivanjice počinje da se uzdiže planina Golija – rezervat biosfere proglašen od komiteta MAB/ UNESCO 15.09.2001. u okviru Parka prirode na prostoru od 53.804 ha jedini kod nas i jedan od 211 rezervata u svetu. Kada bi hteli da pričamo sve o ovoj planinskoj lepotici trebalo bi nam nekoliko dana, ali svakako treba pomenuti netaknutu prirodu sa gustim šumama, Tičar jezero na Dajićkom brdu na nadmorskoj visini od 1500 m , zatim jezero na Okruglici nastalo 1974 godine nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero koje je zaraslo u tresavsku vegetaciju. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri koji plene svojom lepotom. Kada se popnete na vrh Golije imate utisak kao da ste na vrhu sveta, jer vam se pred očima pruža pogled gde vidite polovinu Srbije i shvatite da ste na planini koja se uzdiže iznad ostalih starovlaških planina kao ostrvo na ustalasalom moru. Njeni predivni tereni sa dosta snežnih dana u godini su idealni za razvoj zimskih sportova kao i celokupnog razvoja planine Golije. Ne treba preskočiti tj. nepomenuti puno izvora sa čistom planinskom vodom, preko 100 vrsta lekovitog bilja, mnogo divljači i reke i potoke pune plemenite ribe (potočne pastrmke, krkuše i dr...)Na Goliji se možete smestiti u hotelu Golijska reka koji se nalazi u samom srcu Golije sa svojih 94 ležaja kao i privatnom smeštaju preko matične Turističke organizacije.

Javor – istorijski znamenita planina – granica izmedju Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine, ne zaostaje mnogo po svojim prirodnim lepotama iza Golije. Obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je "Vasilijin vrh" 1520 mnv ispod koga se nalazi spomenik majoru Iliću junaku Javorskog rata. Šetajući napreglednim pašnjacima i dan-danas ćete sresti tragove karaula i zidine carinarnice. Selo Kušići – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme. U ovom selu je u poslednje vreme u ekspanziji seoski turizam, a moguć je smeštaj i u hotelu "Javor" koji raspolaže sa 92 ležaja. Inače, ovde se gaji nadaleko poznat "ivanjički krompir".

Lov i ribolov u okviru lovno-ribolovnog turizma u našoj opštini zauzimaju značajno mesto. Na Goliji se svake godine održava tradicionalna "Hajka na vuka", najveća manifestacija tog tipa po broju učesnika u zemlji. U "Braduljičkoj reci" postoji mrestilište potočne pastrmke – jedinstveno u zemlji u kojem se mresti potočna pastrmka i sa istom vrši poribljavanje reka, kako u Ivanjičkoj opštini tako i van nje.

Sport u Ivanjici je organizovan još od 1912 godine osnivanjem FK "Javor" koji se takmiči u II Saveznoj fudbalskoj ligi, zatim Odbojkaški klub "Putevi", KK "Javor", Šah klub, Atletski klub, Karate klub i mnogi drugi, a treba napomenuti i to da je Ivanjica odbojkaški kamp državne reprezentacije i da ima izvanredne uslove za pripreme sportskih ekipa, kako zbog idealne nadmorske visine, povoljnih klimatskih uslova tako i zbog ekološki zdrave hrane i bogate trpeze koja se ovde nudi gostu, a posebno sportistima.

U Ivanjici imaju dva travnata fudbalska terena, dve hale ( jedna veća i jedna manja), nekoliko terena za male sportove, dva zatvorena bazena, teretane, saune, atletske staze i staze u prirodi kao i mnogi drugi sadržaji koji su dostupni sportistima koji dolaze u Ivanjicu na pripreme. U planu je uskoro i izgradnja malog sportskog centra na „Jelića polju“.


Poslednji izmenio Admin dana Uto Dec 16, 2008 1:33 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 3:45 am

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 3:51 am

Na kraju sveta, tamo gde su se nekada završavali svi putevi
Srpski Sibir samo zimi
Pre dva veka izvozili su u Austriju, a uoči Balkanskih ratova igrali fudbal


Jeste Ivanjica i danas na kraju sveta, ali samo pomalo. Nije kao nekada, kad su se svi putevi završavali ispod Javora i Golije, pa se dalje nije moglo nikud, nego samo nazad, u Arilje i Požegu. Danas se iz Ivanjice može u Guč, "javorskom magistralom" ide se sve do Sjenice i dalje ka Novom Pazaru ili Bijelom Polju, može se iz Ivanjice i na Goliju. Jeste Ivanjica i danas "srpski Sibir", ali samo zimi, kad se oluje sa okolnih planinčina stušte na grad, pa Ivanjica na tren više liči na kakvu sibirsku varoš...


Ivanjičani za pamćenje

Kirilo Savić, jedan od najpoznatijih Ivanjičana, nikada nije ispunio svoj san. Ovaj graditelj pruga po Kavkazu, učesnik Oktobarske revolucije, profesor BU, sanjao je da jednog dana pruga od Požege stigne do Ivanjice, a onda dalje prema Sjenici i Priboju, ali to je ostalo samo san. Vladislav Savić, Kirilov brat, novinar, diplomata, inženjer, lični prijatelj Nikole Tesle, tokom Prvog svetskog rata, kao poverljivi čovek srpske vlade, radio je na srpskim interesima u Americi. Dosta je Ivanjičana ostavilo širokog traga u srpskoj istoriji, kulturi, nauci. Akademik Nedeljko Košanin, čuveni biolog, rođen u zaseoku Čečina 1874. godine, 1899. sa Jovanom Skerlićem i Milanom Grolom bio je najbolji đak Velike škole u Beogradu. Dušan Purić, potpukovnik, komandant četvrtog puka "Stevan Nemanja", poginuo je 1914. godine na Mačkovom kamenu. Njegovi vojnici nisu dali da ga sahrane, nosili su mrtvog komandanta sa sobom, sve dok vojvoda Putnik nije naredio - aman, Užičani, sahranjujte ga... Ivanjičani poreklom su i Sokići, preci Ljubice i Ružice Sokić. Njihova baba Soka živela je u selu Vilovima kod Nove Varoši, prezivala se Matijević, bila je, kažu, "kurjak žena", ubila Turčina, a onda uspela da preko Uvca pobegne u Srbiju... Ivanjičani su i Stambolići, Petar i Ivan...
Pa i nekad, kad je ono Ivanjica baš bila na kraju sveta, i kad je bila "srpski Sibir" nije bilo baš sve tako. Još 1838. gradili su Ivanjičani crkvu u sred svoje varoši, 1868. otvorili su biblioteku, koju u to vreme nisu imale ni mnogo veće srpske varoši. A još pre toga, 1833. na obalama Moravice počela je da niče varošica Ivanjica. Na mestu podbarnom, močvarnom gde su rasle silne vrbe - ive, pa je po ivama, vele neke legende, i dobila ime. Prvi stanovnici nove varoši bili su - Novovarošani. U stvari, te godine je knez srpski Miloš za sreskog starešinu Ivanjice postavio Sima Jakovića, dotadašnjeg novovaroškog sreskog starešinu.

A starešina Simo, već naredne 1834. godine počeo je da parceliše varoš, da preseca ulice, da određuje gde će biti kuća, a gde dućan. Na nevolju, trud Sima Jakovića nije dao mnogo rezultata, 12 godina kasnije veliki požar progutao je dobar deo tadašnje Ivanjice, pa su se Ivanjičani onda, okrenuli da grade kuće od tvrđeg materijala, a ne daščare pokrivene slamom...

Simo Jaković umro je 1862. godine, sahranjen je u crkvenoj porti, grob mu nikad nije nađen, ali je seme koje je ostavio nastavilo da buja. Ukazom kneza Mihaila, Ivanjica je 1866. godine proglašena varošicom. Dvadesetak godina kasnije, Ivanjica je već živela svoj zlatni period, Ivanjičani su izvozili pekmez i suve šljive pravo u Austriju, preko Save išli su dželapi govedi sa Javora, promućurni ivanjički trgovci stizali su svuda, u gradu su cvetali zanati...

Godine 1876. u varoši je sijala prva lampa na gas, 1889. otvorena je prva banka, a četrdesetak godina kasnije, pred Drugi svetski rat, Ivanjica, mesto sa 2.000 duša, imala je tri banke.

A kad Ivanjičanima neko pomene da su bili "srpski Sibir", oni obično još podsete da su na obali Moravice, oni, Ivanjičani, igrali fudbal još 1912. godine, u predvečerje Balkanskih ratova ... Kažu, tek toliko o "srpskom Sibiru"...

Bez Tita

Ivanjica je jedan od retkih srbijanskih gradova u kome drug Tito nikada nije dobio ulicu. Nikada se ljudi iz ovog kraja nisu istrčavali, nikada izuvali "pre broda", nikada prvi na trulu dasku, uvek su bili za to da malo pričeka, kažu Ivanjičani.


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 3:59 am

U sred čaršije Ivanjičani dižu spomenik četničkom vođi i otkrivaju
Draža je Mijajilović
Izvodom iz knjige rođenih to dokazuje meštanin Božidar Grojić

Ivanjičanin Božidar Grojić istinski je ravnogorac. Njegov mobilni zvoni himnom "Bože pravde", Božidar u novčaniku umesto slike žene i dece, nosi sliku Draže Mihailovića, a i naočari koje nosi slični su Dražinim. Božidar je predsednik Odbora koji je sebi uzeo u zadatak da se u Ivanjici, u centru podigne spomenik Draži, i u rukama već ima zaključak SO Ivanjica kojim je 8. novembra prošle godine na "osnovu zahteva Ravnogorskog pokreta, Odbora u Ivanjici", rešeno da se u "Ivanjici podigne spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću i da Odeljenje za privredu, urbanizam ima da odredi lokaciju".


Spomenik roditeljima

Na ivanjičkom groblju, sa desne strane puta prema Arilju, i danas stoji spomenik roditeljima Draže Mihailovića. Na isklesanom kamenom spomeniku, visokom skoro metar i po, piše da je tu sahranjena Cmiljana, supruga sreskog pisara Mihaila, i da je sa njene leve strane sahranjen muž joj Mihailo. Tragovi voska oko dva groba, govore da i danas Ivanjičani redovno pale sveće za pokoj duše svojih nekadašnjih sugrađana.
No pre priče o spomeniku, Božidar otkriva jednu istinu za koju se do sada malo znalo. Đeneral Draža ne preziva se Mihailović, kako sada svuda piše, nego - Mijajilović. Kao dokaz, Božidar pokazuje izvod iz matične knjige rođenih u kome piše da je 1893. godine, u Ivanjici, pod tekućim brojem 116 upisan Dragoljub Mijajilović, rođen 14. aprila 1893. godine, od oca Mijaila i majke Cmiljane Mijajilović.

- A spomenik Draži, kaže Božidar, inače direktor Direkcije za izgradnju Ivanjice, biće - skroman.

- Nismo još odlučili kako će spomenik izgledati, ko će ga raditi, ali ideja je da stari ravnogorci, rasuti širom sveta, daju viziju kako bi oni želeli da spomenik izgleda. Pokazujemo da je duh Ravnogorskog pokreta, makar i pritajen, živeo u ovom narodu, i u ovom gradu, uprkos svemu - kaže Božidar.

Pored spomenika Draži, Ivanjičani planiraju da otvore i muzej Ravnogorskog pokreta.

- Dobar deo finansijskog tereta oko podizanja spomenika podneće Velja Ilić, a spomenik neće Ivnjičane koštati ni dinara. Muzej i spomenik turistički će značiti mnogo, dolaziće ljudi sa svih strana da to vide - zaključuje Božidar.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:04 am

Stanovništvo opštine Ivanjica

U opštini Ivanjica živi 35.516 stanovnika u okviru 11.04 domaćinstava.

Polna struktura :
17.868 žena i 17.577 muškaraca

Starosna stuktura :
od 0 - 19 g: 7.909,
od 2 0 - 64 g: 21.40
preko 65. godina: 6.168 stanovnika

Nacionalna struktura :
Srba 35.02 , Jugoslov enena 32, Muslimana 6, Crnogoraca 68, Roma 33, Makedonaca 1 i Goranaca 7.

Obrazovna struktura:
do 3. razreda OŠ 982, od 3. do 7. ra z reda OŠ 5.843, do 8. razreda OŠ 9.139, SŠ9.788, viša škola 791 i visoka škola 717 stanovnika

Perspektive ivanjičke privrede su:

· drvna i tekstilna industrija , naročito u oblasti finalizacije prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća;
· intenzivni i planski razvoj poljoprivrede u oblasti gajenja, otkupa i finalne prerade krompira, malina, šljiva, jabuka, pečuraka, lekovitog bilja i stočne hrane, a neophodno je pospešiti i uzgoj stoke, kao i proizvodnju mesnih i mlečnih prerađevina;
· proizvodnja zdrave i ekološki ispravne hrane , jer je za to imamo izvanredne uslove, a Ivanjica je već poznata po proizvodnji kvalitetenog kajmaka, sira, pršute, slanine, čvaraka, rakije, meda...;
· razvoj šumarstva, očuvanje i jačanje šumskog fonda, kome pripada 49,54 % ukupne teritorije opštine;
· razvoj planinskog, seoskog, lovnog, ribolovnog i sportskog turizma, obziorom da je Ivanjica proglašena vazdušnom banjom, a područje planine Golije Parkom prirode i Područjem biosfere. Značajno je naglasiti da prirodne lepote, izgrađeni smeštajni kapaciteti, kulturna dobra, i predusretljivost ljudi ovog kraj čine izvanredane uslove za razvoj turizma, rekreacije, zdravstvene prevencije i lečenja.

Broj nezaposlenih u opštini Ivanjica

U opštini Ivanjica ima ukupno 4.827 nezaposlenih, a od toga sa OŠ 1.894, PKV 295, KV 1.164, SSS 1.127, VKV 117, višom stručnom spremom 68 i visokom stručnom spremom 62. Od ukupnog broja nezaposlenih nešto iznad 50% ima žena.

Broj zaposlenih u opštini Ivanjica

U opštini Ivanjica je zaposleno 10.683. radnika. U preduzećima, ustanovama i organizacijama radi 8.789 radnika, od toga u privredi 7.750, a u vanpri-vredi 1.039.

Posmatrano po delatnostima, najveći broj zapsoelnih radi u prerađivačkoj industriji 5.218, trgovini 670, građevinarstvu 625, saobraćaju 496 i poljoprivre di i šumarstvu 391. U vanprivredi, najveći broj zaposlenih je u zdravstvu 444 i u obrazovanju 399.

Privatnih predu z etnika i lica koja samostalno obavljaju delatnost je 1.834.

Prosečna bruto zarada u opštini i republici

Prema statističkim podacima u decembru 2004. godine prosečna bruto zarada u opštini Ivanjica je iznosila 9.072 dinara - 7.436 dinara u privredi a 26.854 u vanprivredi, dok je neto zarada u privredi iznosila 4.859, a u van-privredi 18.280 dinara.

Broj radnji po sektorima delatnosti

U opštini Ivanjica, u okviru delatnosti poljoprivrede, lova i šu martsva registrovane su 22 radnje, prerađiva-čke industrije 111, gra- đevinarstva 50, trgovi nena veliko i malo 294, turizma 117, saobraćaja, skladištenja i veza 120, finansijkog posredovanja 1, nekr etnina 33, zdravstv evnog i socijalnog rada 14 i k o munalne, društvene i uslu ne aktivnosti 35 .

INDUSTRIJA

U opštini Ivanjica su krajem 2000. godine preovlađivala društvena preduzeća koja su u poslednjih deset godina radila sa minimalnim kapacitetima, nedostatkom međunarodnog tržišta i kreditnih pogodnosti. U tim preduzećima je po popisu iz 2001. godine zaposleno 7.316 radnika koji su kvalifikovani i ostvarju prosečan lični dohodak od 100 120 evra.

Mesna zajednica Ivanjica je, sa mesnom zajednicom Bukovica, industrijski centar opštine, gde su smeštene fabrike ŠPIK, Javor, Metalac, Graditelj, Proleter, Industrija tepiha,a svakodnevno niče sve veći broj malih i srednih preduzeća, prvenstveno tekstilnih i za obradu drveta.

Ivanjička preduzeća su, sve do devedesetih godina XX veka, uspešno radila, nakon čega počinju da rade sa gubicima, bez sredstava za ulaganje u obnovu mašinskog parka i nabavku sirovina, a proces transformacije i privatizacije dočekuju bez pripremljenih konkurentnih programa. Većina privrednih preduzeća je u postupku restruktuiranja.

U ivanjičkoj opštini je do sada privatizovano šest preduzeća: po Zakonu iz 1997. godine privatizovana su akcionarska društva Pegaz, Grafičar, Putevi i Ledenice, a po Zakonu iz 2001. godine Konzorciojum zaposlenih Toplota i Žitopromet.

Realizovanim socijalnim programima u Javoru, Industriji tepiha, ŠG Golija, ŠPIK-u Sloga i ŠPIK-u Napredak obuhvaćeno je 3.313 radnika, a u toku je realizacija socijalnih programa u Metalcu, ŠPIK-u Iverica i ŠPIK-u Morava, kojima treba da bude obuhvaćeno 217 radnika.

Drvna industrija

U opštini Ivanjica postoje izvanredni uslovi za razvoj drvne industrije, naročito u oblasti malih i srednjih preduzeća, jer od ukupno 109.000 hektara, koliko zauzima opština Ivanjica, šume i šumsko zemljište obuhv ta 49,54 %. Gosišnje se nareže preko 100.000 m3 trupaca, a postoje proizvodni kapaciteti za još veći obim proizvodnje.

Od preduzeća koja se bave šumarstvom i preradom drveta treba istaći:

· JP Srbija Šume;
· pilane: Trgopromet, Drvopromet, Grozd, Mono, Klekovica, Jelauniverzal, Tropromet;
· društvena preduzeća ŠPIK Napredak (najveća polana u Ivanjici, kapaciteta 65.000 metara kubnih trupaca), ŠPIK Sloga, ŠPIK Iverica...
· privatna preduzeća Tis, Matis, MPM, Dareks, a montažne kuće proizvode PP Monter, Bor promet i Elektroluks...

Tekstilna inustrija

Tekstilnom industrijom u Ivanjici se bave: PDS Javor, DP ITI; AD Proleter i privatna preduzeća Ivateks, Danateks, Liberteks, Konstatntin, Sloga, 3M, Tref ...

Građevinarstvom i izgradnjom puteva u opštini Ivanjica se bave: DP Graditelj, AD Putevi, Konzorcijum zaposlenih Toplota, Niskogradnja, Gorski, Građevinar, Sloga, Matovac DOO, Prvi septembar, Poletinžinjering...

U okviru delatnosti saobraćaja i veza u Ivanjici rade predeuzeća: AD Pegaz, Jugo-logistik, NN Borović, M.M. Korać D.O.O, Dule turs, Šima turs, Jugotransport...

Trgovinom se u Ivanjici bave: DP Novi Dani, MAJT, Brest, Gavrilović, Poljokomerc, Spektar, Tehnopromet, PP Cvrle, Merkuri..

Metalskom industrijom se bave DP Metalac i Metalinženjering, dok se grafikom i dizajnom bave AD Grafičar i IDEA.

POLJOPRIVREDA

Od ukupne površine Opštine Ivanjica od 109.000 hektara, poljoprivredno zemljište obuhvata 47,06%, šume i šumsko zemljište 49,54%, a neplodne površine 3,40% .

Struktura poljoprivrednog zemljišta na području opštine Ivanjica je sledeća: oranice i bašte obuhvataju 28,20%, voćnjaci 6,93%, livade 38,55% i pašnjaci 26,32%.

Struktura zemljišta po kulturama

Od 109.000 hektara koliko zauzima opština Ivanjica struktur a zemlji šta je sledeća:

· šume 49,54%
· polj. zemljište 47,0 %
· neplodno 3,40%.

Opština Ivanjica je bila poznata kao voćarski kraj, međutim, danas je najveći broj ovih površina posečen i zapušten. Dominantna voćna vrsta je bila šljiva, ali je opasno virusno oboljenje «šarka» uništilo ceo zasad šljive požegače .

Posle šljiva, najzastupljenija je jabuka ( zasadi su zapušteni), kruške, trešnje i orasi, dok su ostale vrste voća manje zastupljene.

Prinosi koji se postižu po jedinici površine ili po rodnom stablu su jako niski, posebno u godinama kada niske temperature u toku cvetanja voća unište plod. Zadnjih pet godina poljoprivredni proizvođači podižu nove zasade voća, najčešće zasade šljiva i to poznatih sorti Instituta za voćarstvo u Čačku

Struktura poljoprivrednog zemljišta

Struktura poljoprivrednog zemljišta po kultuarama je:

· oranice i bašte 28,20%,
· voćnjaci 6,93%,
· livade 38,55% · pašnjaci 26,32%.

Opština Ivanjica je bila poznata kao voćarski kraj, međutim, danas je najveći broj ovih površina posečen i zapušten. Dominantna voćna vrsta je bila šljiva, ali je opasno virusno oboljenje «šarka» uništilo ceo zasad šljive požegače .

Posle šljiva, najzastupljenija je jabuka ( zasadi su zapušteni), kruške, trešnje i orasi, dok su ostale vrste voća manje zastupljene.

Prinosi koji se postižu po jedinici površine ili po rodnom stablu su jako niski, posebno u godinama kada niske temperature u toku cvetanja voća unište plod.

Zadnjih pet godina poljoprivredni proizvođači podižu nove zasade voća, najčešće zasade šljiva i to poznatih sorti Instituta za voćarstvo u Čačku

U ovom momentu najunosnija voćasrka vrsta na području opštine Ivanjica je malina. pod kojom se nalazi preko 1.000 hektara i svake godine se povećavaju površine.U normalnim vegetacionim uslovima postižu se visoki prinosi po jedinici površine i plod odličnog kvaliteta. Ukupna proizvodnja maline u 2004.godini je bila oko 8.000 tona

Na području opštine Ivanjica pod povrćem se nalazi oko 2.500 hektara. Najveće površine su pod krompirom, koji se proizvodi i na privatnomina društvenom sektoru. Semenski krompir se proizvodi u zemljoradničkim zadrugama, na površini od oko140 hektara, a proizvodnja jelovnog – merkantilnog krompira je 99% na privatnom sektoru, ukupne površine oko 2.200 , hektara a godišnja proizvodnja prelazi 50.000 tona.

Pored krompira,u ivanjičkoj opštini se gaje i druge povrtlarske kulture: pasulj, kupus, šargarepa, beli i crni luk, grašak, paprika, paradajiz, krastavci. Ukupna površina pod ovim kulturama je oko 800 hektara godišnje, od toga je pod crnim lukom

119 hektara, kupusom 153 hektara, pasuljom 167 hektara, a najmanje pod graškom – 32 hektara i krastavcem 15 hekta ra.. .

Na teritoriji opštine Ivanjica pšenica se gaji na površini od 720 hektara, ova s na 1.600 hektara, kukuruz na 1.200 kektara, raž na 170 hektara i ječam na 120 hektara.

Od stočnog fonda u opštini Ivanjica ima: goveda 20.041, ovaca 43.341, svinja 14.515, konja 782 i živine 51.349 .

U opštini Ivanjica postoji i veliki broj poljoprivrednih preduzeća koji se bave otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda: Hladnjača DOO, Agrolisa, AS, Eksport-import, Agromarket, Flora, Živinarska farma..., ali i veći broj zemljoradničkih zadruga: ZZ «Devići», «jedinstvo» Arilje, «Ivanjica» , «jedinstvo» «Od prirode», «Ledenica» AD, «Javor» Kušići, «Prilike», ZZ za seoski turizam «Golija» u Devićima...

Veterinarske stanice postoje u Ivanjici - Javna veterinarska služba (032/661-180) i pribatna stanica «Vetas dar» (032/661-148), u Prilikama «Đoković» (032/836-523), i u Devićima (032/837-724) i Katićima (032/873-452), dok se u Međurečju nalazi veterinarska ambulanta «Krivokuća» (032/837-951).

Veterinarske apoteke se nalaze dve u Ivanjici u ulici Stevana Čolovića (032/664-531) i apoteka «Krivokuća» (032/664-996).

Mehanizacija

Od mehanizacije u opštini Ivanjica ima 880 traktora, 690 jednoosovinskih samohodnih mašina, 1.600 motornih kosilica, 527 plugova, 87 tanjirača, 457 drljača, 13 sejalica, 137 traktorskih kosilica, 139 motornih vršalica, 1.139 prekrupača, 374 motornih prskalica i 16 samovezačica.

Opština Ivanjica je osnovala Savet za ekonomski razvoj čiji je prioritetni zadatak da, u saradnji sa Opštinskim većem , i uz tehničku podršku Koncalerije za LER, a na osnovu analize stanja u privredi i definisanja privrednih prioriteta, izradi Strategiju - plan razvoja opštine Ivanjica. Tom strategijom će biti obuhvaćeni i projekti, elaborati i biznis planovi kojima raspolažemo, a prioritet će se dati projektima koji imaju za cilj otvaranje novih radnih mesta, modernizaciju tehnologije i povećanje produktivnosti.

Realna su očekivanja da će se u desetogodišnjem periodu, uz poštovanje smernica i prioriteta definisanih Strategijom, u odnosu na 1990. godinu kao baznu, bruto društveni proizvod, broj zaposlenih i dohodak po stanovniku povećati do 30 % u godine kao bazne, što znači da bi se u odnosu na sadašnje stanje utrostručili.

Opština Ivanjica će učiniti sve što je u njenoj naležnosti potrebno za razvoj privrede , počev od uređenja Poslovne zone u samom centru grada , oslobađanja plaćanja uređenja građevinskog zemljišta , eventualnih osloboađanja ili umanjenja opštinskih komunalnih taksi svim zainteresovanim investitioroma ... Takođe smo spremni da pomognemo prilikom osnivanja udruženja, prezentacije pojediničnih projekata, upoznavanja potencijalnih investitoroa sa pogodnostima koje nudimo, kreditnim mogućnostima banaka.... Značajno je da pogodnosti koje smo mi spremni da pružimo za razvoj privrede budu istovremeno praćene i od strane Vlade RS i nadležni hrepubličkih organa.

Jedan od ciljeva Saveta za ekonomski razvoj je da se, kroz izgradnju partnerskih odnosi sva tri sektora (javnog, poslovnog i civilnog) aktivijaru potencijali i preduzmu konkretne aktivnosti na podsticaju lokalnog ekonomskog razvoja. raspolažemo.

Sa ciljem realizacije novog pelizacije novog pristupa socijalnoj politici koji je primenjen u Strategiji razvoja socijalne politike RS, SO-e Ivanjica je osnovala Savet za razvoj zajednice i unapređenje lokalne samouprave čije je zadatak da do kraja septembra 2007. godine izradi Strategiju socijalne zaštite u opštini Ivanjica.

Osnovni ciljevi strategije socijalne zaštite su:

· Udruživanje svih aktera socijalne politike u opštini Ivanjica;
· Izrada baze podataka
· Definisanje potreba razvoja socijalne politike koje se oslanjaju na potrebe samih građana opštine i podatke stručnih službi
· Preciziranje prioritetnih aktivnosti u oblasti socijalne politike
· Izrada konkretrnih projekata kojima će opština Ivanjica realizovati potrebe razvoja socijalne zaštite definisane Strategijom
· Upoznavanje javnosti sa svim preduzetim aktivnostima na izradi Strategije socijalne zaštite, realizovanim projnjektima, planiranim i utrošenim sredstvima

Perspektive ivanjičke privrede su:

· drvna i tekstilna industrija, naročito u oblasti finalizacije prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća;
· intenzivni i planski razvoj poljoprivrede u oblasti gajenja, otkupa i finalne prerade krompira, malina, šljiva, jabuka, pečuraka, lekovitog bilja i stočne hrane, a neophodno je pospešiti i uzgoj stoke, kao i proizvodnju mesnih i mlečnih prerađevina;
· proizvodnja zdrave i ekološki ispravne hrane, jer je za to imamo izvanredne uslove, a Ivanjica je već poznata po proizvodnji kvalitetenog kajmaka, sira, pršute, slanine, čvaraka, rakije, meda...;
· razvoj šumarstva, očuvanje i jačanje šumskog fonda, kome pripada 49,54 % ukupne teritorije opštine;
· razvoj planinskog, seoskog, lovnog, ribolovnog i sportskog turizma, obziorom da je Ivanjica proglašena vazdušnom banjom, a područje planine Golije Parkom prirode i Područjem biosfere.

Značajno je naglasiti da prirodne lepote, izgrađeni smeštajni kapaciteti, kulturna dobra, i predusretljivost ljudi ovog kraj čine izvanredane uslove za razvoj turizma, rekreacije, zdravstvene prevencije i lečenja.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:06 am

Nosilac kulturno-zabavnog života je Dom kulture (032/661-087) u kome se nalazi biblioteka sa 80.000 knjiga, a u Ivanjici rade tri radio-stanice - «Ivanjički radio«(032/661-303) , »Kruna radio« (032/661-003) i »Radio Javor« (032/664-874) i dve televizije - »Ivanjička televizija« i TV »Golija« (032/660-045).
Od udruženja, saveza i NVO značajno je istaknuti sledeće: Udruženje lovaca “Čemernica” (032/664-994), Udruženje privatnih zanatlija (032/661-99),Sportski savez Ivanjica (032/661-351), društvo za cerebralnu paralizu” (032/662-397), Društvo za pomoć licima ometenim u razvoju (032/662-797)

Značajni opštinski dogažaji:

Ivanjica ima veoma bogatu kulturnu tradiciju. Dom kulture, koji je nosilac kulturnog života u našoj opštini organizuje godišnje manifestacije:

* Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata,

* Smotra narodnog stvaralaštva,

* Zvuci Golije, Javora i Mučnja,

* Takmičenje najboljih amatera,

* Konkurs za najlepšu ljubavnu pesmu.

U Ivanjici se svake godine održavaju i Uskršnji kros, Kup Golije, Motorijada i Takmičenje paragladera, dok maturanti Gimnazije i Tehničke škole svake godine organizuju svečanu šetnju centrom grada.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:06 am

Na području opštine Ivanjica rade dve srednje škole, Gimnazija i Tehnička škola i osam osnovnih škola.

Gimnazija« u Ivanjici , direktor Duško Parezanović (telefoni: direktor: 032/664-646).

Tehnička škola u Ivanjici, direktor Boško Mojsilović (telefoni: direktor 032/662-703, sekretar 032/661-300) - mašinska, tekstilna i drvno-prerađivačka struka.

OŠ »Milinko Kušić« u Ivanjici, direktor Stevan Davidović (teledoni: direktor 032/663-175, sekretar 032/661-117 koju pohađa 1.303 učenika sa jednim specijalnim odeljenjem za učenike sa lako mentalnom retardacijom(12 učenika) i područnim odeljenjima u Raščićima (032/651-782), Lisi /032/838-133 i Bukovici (032/641-35)4.

OŠ »Kirilo Savić« u Ivanjici, diketor Dragoljub Janković (telefoni: derektor 032/661-421, sekretar: 032/661-209) ima i područna odeljenja u Lukama (032/871-018), Osonici (032/872-013) i Budoželji (032/661-160.;

OŠ »Sreten Lazarević« u Prilikama, direktor Miladin Božović (032/836- 106) ;

OŠ »Vučić Veličković« u Međurečju, direktor Radojica Zlatić (telefon 032/638-206;

OŠ » Dr. Nedeljko Košanin« u Devićima, direktorRadojica Ćirović (032/837-708) sa područnim odeljenjima u Ostatiji, Brusniku, Pridvorici i Srednjoj Reci;

OŠ »Major Ilić«, direktor Milovan Milovanović (telefon 032/678-206) u Kušićima sa područnim odeljenjima u Opaljeniku;

OŠ »Mićo Matović« (032/873-305) u Brezovi, Katići, direktor Mileta Karaklajić (telefon 032/873-305) sa područnim odeljenjima u Beloj Crkvi (telefon 032/873-533) i u Močiocima;

OŠ »Svetozar Marković«, direktor Ana Čolović (032/682-003) u Kovilju sa područnim odeljenjima u Erčegama;

OŠ «Milan Vućićević Zverac«, direktor Vidosav Kolarević (032/681-602) u Bratljevu
Dom učenika srednjih škola, direktor Goran Botorić (032/661-513) je osnovan 1949. godine
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:07 am

Ivanjica je vazdušna banja sa srednjom nadmorskom visinom koja se smatra optimalnom, kako za zdrave osobe, tako i za većinu akutnih i hroničnih bolesnika. Obzirom na raznovrsne lepote, kulturne znamenitosti i klimatske pogodnosti, ovaj kraj ima uslove za sve vidove turizma – izletnički, lovni, ribolovni, manifestacioni, sportsko-rekreativni, zdravstveni. U Ivanjici je osnovana Turistička organizacija ( 032/665-085).

Odmaralište »Golija« ( 032/661-052) koje raspolaže sa 152 ležaja, restoranom i letnjom baštom kapaciteta 700 mesta.

Na planini Javor, na Kušićima, se nalazi Hotel “Javor” koji je II kategorije i raspolaže sa 92 ležaja. Vlasnik objekta je ZZ Kušići, a korisnik “Cepelin turs”.

Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi – Ivanjica (telefon:032/661-305) posluje kao državna ustanova Osnovna delatnost Zavoda je medicinska rehabilitacija i pružanje uu ga na bazi zdravstveno-rekreativnog turizma.

U zavodu je zaposleno 106 radnika – 41 radnik u medicinskom i

65 radnika u nemedicinskom sektoru.Kadrovska struktura i oprema zadovoljavaju visoke standarde koji su usaglašeni primenom dobijenog sertifikata ISO 9001 TUV.

Zavod raspolaže sa 250 postelja, zatvorenim bazenom, saunom, fitnes salom, TV-klubovima, bibliotekom i terenima za male sportove.

Objekat Zavoda raspolaže sa 7.586 m2 korisnog prostora, od čega se deo koristi za medicinsku rehabilitaciju, (ordinacije lekara specilajista fizijatra i interniste, hematološka laboratorija, kao i prostorije za primenu medicinske opreme).

U 2004. godini Zavod je od Regionalne privredne komore dobio plaketu za postignute rezultate u poslovanju i unapređenju privrede.

Hotel “Go l ijska Reka” – Srbija šume je hotel II kategorije koji raspolaže sa 92 ležaja, travnatim fudbalskim, terenom i terenima za male sportove, a nalazi se na Goliji, na području koje je proglašeno Parkom Pri rode i Područjem biosfere.

Motel “Vodice” se nalazi na Katićima i ima 50 ležajeva. Trenutno ne radi jer je u toku postupak privatizacije.

U Ivanjici se nalazi i veliki broj privatnih kafana i kafića, fudbalski stadion, dva pomoćna fudbalska igrališta, hala sportova i tri teretane.

Na području opštine Ivanjica postoje izvanredni uslovi za razvoj seoskog turi z ma (oko 110 kategorisanih ležaja u Lisi, Katićima, Kušićima, Devićima i Međurečju) i zimskih sportova, naročito na Goliji i u Devićima.

Golija, čiji je najviši vrh Jankov kamen (1.833 metra), je jedna od najlepših i šumom najbogatijih planina u Srbiji. Od strane UNESK-a je proglašena za Područje biosfere, a odlukom Vlade RS Parkom prirode. Planina je bogata četinarskim šumama, izvorima, rečicama i ima izvanredne terene za smučanje. Na Goliji izviru Moravica i Studenica.
Na reci Brad u ljici, u Pridvorici, se nalazi mrestilište potočne pastrmke, koje je najveće u zemlji.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:09 am

Opština Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, u Starovlaškoj-raškoj oblasi i graniči se sa opštinama Sjenica, Novi Pazar, Nova Varoš, Raška, Kraljevo i Arilje.
Područje naše opštine - prostor planine Golije UNESCO je proglasio za Područje biosfere a Republika Srbija za Park prirode.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:32 am

TURIZAM


Šta sve sadrži Generalni marketing plan brendiranja šeste po veličini opštine u Srbiji
Ivanjica kao Njujork

Osim Guče, Egzita, beogradskog noćnog života na splavovima, Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi prepoznatljiv brend - Ivanjicu. Za vreme SFRJ ovo mesto bilo je poznato po seoskom turizmu, jedinom satelitskom centru, krompiru, montažnim kućama, a onda su stigle devedesete i sve je zamrlo. Generalnim marketing planom brendiranja opštine Ivanjica, koji je novinarima predstavljen krajem prošle nedelje, predviđeno je da Ivanjica postane prepoznatljiv brend i van Srbije.
- Reč je o novom načinu brendiranja gde je osnovna ideja da se razvijaju manji brendovi koji već postoje u jednu celinu - mikrobrend. Ovakav način brendiranja pokrenula je pre više od godinu dana Američka asocijacija za strateški marketing i Njujork je jedan od gradova koji je započeo brendiranje spajanjem mikrobrendova u jednu celinu - objašnjava Miloš Jovanović, menadžer projekta Marketing plana brendiranja Ivanjice.
Vazdušna banja
Uredbom Vlade Republike Srbije Ivanjica je 2000. godine proglašena Vazdušnom banjom. Inače, Ivanjica je šesta po veličini opština u Srbiji i prema poslednjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam grad ima oko 15.000 stanovnika. Graniči se s opštinama Sjenica, Nova Varoš, Raška, Novi Pazar, Kraljevo, Lučani i Arilje. Ivanjica je s većim centrima u ovim opštinama povezana asfaltnim putevima, a od Beograda je udaljena 224 kilometara.
Prema njegovim rečima Ivanjica bi bila prva u Srbiji koja bi na ovaj način bila brendirana. Za razliku od Novog Sada i Guče, gde se ljudi vezuju za festivale a ne za mesta, ovde bi bilo suprotno.
Rezervat biosfere
Golija je najviša planina jugozapadne Srbije. Najviši vrh je Jankov kamen koji se nalazi na 1833 metara nadmorske visine. Za Park prirode Golija je proglašena 2001. godine, dok ju je iste godine Unesko proglasio rezervatom biosfere. Pod zaštitom je države sa I, II i III zonom zaštite. Golija je bogata šumom, livadama i pašnjacima, prostire se u obliku latiničnog slova S dužinom od 32 kilometra. Simbol Golije predstavljaju reke Moravica i Studenica.
- Kada im pomenete Ivanjicu ljudi imaju različite asocijacije. Golija, Zdravstveni centar za rehabilitaciju, seoski turizam, krompir, samo su neke od asocijacija. Ivanjica ima velikih potencijala i zbog čega bi se ograničavala samo na jedan brend - navodi Jovanović i dodaje da će se pozicioniranje Ivanjice kao brenda razvijati iz godinu u godinu.
Sanja Ignjatović, vođa projekta, navodi da će pored već postojećih mikrobrendova kao što je zdravstveni i seoski turizam biti uvedeni i novi.
- Krajem ovog leta planirano je održavanje velikog etno festivala koji će se održavati na četiri lokacije u gradu. Osim koncerata tradicionalne muzike, u okviru festivala biće održana prezentacija nacionalnih jela, međunarodni eko kamp, dani etno muzike, likovna i književna kolonija, prezentacija predanja mitova, urbanih legendi i narodnih običaja - navodi Ignjatović.
Jedan od posebnih brendova koji će se u budućnosti vezivati za Ivanjicu jeste i etno selo koje će biti izgrađeno u neposrednoj blizini Ivanjice.
- Etno selo treba da bude izgrađeno na površini od 12 hektara i biće jedinstveno jer će u potpunosti biti rekonstruisana atmosfera iz 18. i 19. veka, a selo neće biti muzejskog karaktera. Unutrašnjost objekta biće prilagođena modernom dobu. Danas su tendencije na tržištu drugačije, ljudi žele da osete etno duh, ali na moderan način - ističe Ignjatović.
Ona navodi da su glavni aduti Ivanjice u njenom budućem pozicioniranju kao brenda autentičnost stanovništva, geostrateški položaj, potencijal podzemnih i nadzemnih voda, očuvanost šuma i brojni kulturno-istorijski spomenici. Takođe, jedan od jakih aduta Ivanjice u budućnosti trebalo bi da bude izgradnja wirlnes centra koji će postati centar za razvoj bežične tehnologije u celoj Srbiji.
Jedan od prepoznatljivih sadašnjih brendova u Ivanjici je i turizam.
Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica kaže da Ivanjica ima odlične uslove da u narednih deset godina postane lider klastera.
- Više od polovine teritorije Golije naslanja se na opštinu Ivanjica. U Evropi su sada u trendu destinacije, a ne mesta. Tako se prilikom predstavljanja na međunarodnim sajmovima nude destinacije poput Provanse, a ne sama mesta - objašnjava Ostojić.
U prva tri meseca u Ivanjici je zabeležen porast broja turista. U toku prošle godine ostvareno je 100 hiljada noćenja, a tokom 2000. godine sedamdeset hiljada noćenja. Za sada ovaj kraj još uvek većinom posećuju domaći turisti. Da li će se u budućnosti Ivanjica zaista pozicionirati kao jedinstveni brend koji će sve svoje kvalitete spojiti u jednu celinu, prema tvrdnjama realizatora marketing plana isključivo zavisi od same Ivanjice i njene sposobnosti da ono što već ima pretvori u jedan brend koji će biti prepoznatljiv svima kako u Srbiji, tako i u svetu.


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 4:36 am

IVANJICA

1. Položaj, klima, saobraćajne veze
Ivanjica se nalazi 220 km južno od Beograda, u živopisnoj dolini reke Moravice, okružene šumovitim padinama planine Golije, na nadmorskoj visini od 468 m. Klima Ivanjice je umereno-kontinentalna, pod subalpskim uticajem, sa mirnim snežnim zimama i svežim letima. Magle uopšte nema, a vazduh je izvanredno čist.
Do Ivanjice se može doći:
* asfaltnim putem - preko Užičke Požege (42 km) ili Užica (67 km);
* železnicom - do Požege, a od Požege lokalnim autobusom (42 km);
* najbliži aerodrom je u Beogradu (220 km);

2. Prirodni lekoviti faktori
Umerena nadmorska visina (468 m). Vazduh bez ikakvih zagađenja. Ostali aktivni biofaktori lokalne mikroklime.

3. Medicinske indikacije
Anemije, leukopenije, trombocitopenije, maligne hemopatije u nepotpunoj i potpunoj remisiji, rana prevencija invalidnosti - prevencija profesionalne hemopatije.

4. Nacin lecenja
U Ivanjici se nalazi nov i moderan ZAVOD ZA PREVENCIJU, LEČENJE I REHABILITACIJU BOLESTI KRVI, izgrađen u neposrednoj blizini mesta, na šumovitoj padini planine Golija. Zavod raspolaže timom lekara specijalista i srednjim stručnim kadrom. Savremeno je opremljen i ima najsavremeniju hematološku i biohemijsku laboratoriju, kao i niz aparata za funkcionalnu dijagnostiku. Pored specifičnih medikamentoznih terapija i procedura, u Zavodu su zastupljene i druge terapijske forme: kineziterapija, ultra zvuk, elektroterapija i parafinska terapija.

5. Smeštaj
Gostima i pacijentima Ivanjice za smeštaj stoje na raspolaganju sledeći objekti:
- Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi B kategorije sa 206 postelja. U sastavu objekta se nalazi restoran sa pansionskom i dijetalnom ishranom, TV sale, biblioteka, bazen i drugo;
- Hotel "Park" B kategorije sa 1346 ležaja,
- Hotel "Golija" B kategorije sa 200 ležaja
- Kućna radinost sa oko 200 kreveta.

Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi "Ivanjica"
Tel.: 662-258, 662-260, 663-039
Sajt: www.zavodivanjica.co.yu, E-mail: rhcentiv@eunet.yu

Hotel "Park" (***)
661-397, 661-398

Pansion "Golija"
661-052, 661-420

6. Kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaj
Gostima je na raspolaganju sav sadrzaj u Zavodu namenjen razonodi, rekreaciji i sportskoj aktivnosti.
Okolina Ivanjice veoma je pogodna za šetnje.
Ima više zanimljivih srednjevekovnih manastira (u Pridvorici, Ostatiji, Kosovici, Kovilju, Crvenoj gori, Međurečju i drugim mestima).
Nedaleko od Ivanjice (10 km) nalazi se i banja Ivanjički Kiseljak.

7. Informacije
webmaster@turizam.co.yu

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Dec 11, 2008 8:41 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Uto Dec 16, 2008 2:30 am


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Pon Dec 29, 2008 1:26 pm

Ivanjica - vazdušna banja

Dobrodošli u Ivanjicu

Ivanjica Srbija GolijaVaroš Ivanjica je nastala daleke 1833. godine u jugozapadnom delu Srbije. Ovaj mali gradić leži na slikovitoj dolini, na obali reke Moravice i okružen je prelepim vencom planina Golije, Javora, Mučnja i Čemernice.

Polovina cele opštine Ivanjice je pod šumama, što je i bio razlog da se 2000. godine kompletna Ivanjica proglasi vazdušnom banjom. Pored svoje lekovitosti ovaj deo Srbije poznat je i po proizvodnji krompira.

No prava turistička atrakcija Ivanjice je Hadži-Prodanova pećina. Do sad je istraženo 400 metara ove pećine i ona predstavlja pravo arheološko blago jer su u njoj pronađeni vredni predmeti iz doba praistorije.
Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene (1836), Kameni most na reci Moravica (1904), Električna centrala na Moravici sa prelepim vodopadom, simbolom Ivanjice (1911), Spomenik Djeneralu Draži Mihailoviću (1893-1946), Crkva Lazarica (1911) i grob Boška Jugovića, nacionalnog heroja, Manastir Kovilje (12. vek), Manastir Pridvorica, Spomenik Majoru Iliću na Javoru (1907), Adžijina crkva (1909) i naravno Hadži-Prodanova pećina.
Poznate manifestacije

Sabor lovaca na Goliji (mart), Uskršnja ulična trka „Memorijal Cica Kalušević“, "Zvuci Golije, Javora i Mučnja" - smotra narodnog stvaralaštva (maj), Ivanjički moto susret (jun), Festival izvorne srpske pesme (avgust), Memorijalni odbojkaški turnir „Tomo Vučković“ (avgust), Izložba krompira ivanjičkog kraja (novembar).
Izletišta u okolini Ivanjice

Planina Golija - rezervat biosfere pod zaštitom Uneska i prava planinska lepotica, obrasla gustim šumama. Njeni, snegom prekriveni tereni su idealni za zimske sportove. Golija je takođe veoma pogodna za lov i ribolov. Na Goliji se nalaze i Tičar jezero, zatim jezero na Okruglici nastalo 1974. godine, nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri, kao i planina Javor, takođe poznata po svojim prirodnim lepotama. I naravno, ne zaboravite da posetite Hadži-Prodanovu pećinu i njen prelep okoliš.

Upoznaj Ivanjicu - vazdušnu banju!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Pon Dec 29, 2008 1:28 pm

Restoran 'Vodopad'

Jedan od najlepših restorana zapadne Srbije. Lociran u gradskom parku u Ivanjici, na steni okruženoj vodom sa svih strana. Kategorisan sa četiri zvezdice. Poseduje terasu sa pogledom na vodopad, koji je izgrađen za potrebe četvrte hidrocentrale u Srbiji (nalazi se pored restorana i još uvek je u funkciji, izgrađena 1911 godine). Omiljeno mesto za izlaske, kako Ivanjičana, tako i mnogobrojnih turista.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Sre Dec 31, 2008 12:15 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Čet Jan 01, 2009 6:37 pm

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Uto Jan 06, 2009 8:47 pm

Smešten je u samom centru Ivanjice, na obali reke Moravice pored Tesline hidrocentrale i vodopada. Okružen je prelepim parkom, u kome se uz šetalište nalaze košarkaški i fudbalski tereni sa trim stazom i dečji park. Svojim eksterijerom hotel se savršeno uklapa u prirodno okruženje.
Unutrašnjost hotela Park dizajnirana je po najvišim svetskim standardima i ostavlja izuzetno prijatan utisak na posetioce. Hotel je rangiran sa 4 zvezdice i jedan je od najzanimljivijih resursa visoke kategorije u ovom kraju.

KAPACITETI
Smeštajni kapacitet hotela je 63 sobe na 4 sprata, 3 standardna apartmana i jedan lux apartman. Sve sobe opremljene su odvojenim kupatilima sa tuš kabinama i hidromasažerima u apartmanima, LCD screen televizorima, SAT TV, kablovskim internet pristupom, mini barom i Smart Card sistemom zaključavanja soba. Usluge koje su gostima dostupne 24 sata su:
room service, osiguran parking pod video nadzorom, hotelsko obezbeđenje i pranje veša.

U okviru hotela nalaze se Restorani, Lobi i bar, wellnes centar, fitness centar i sala za konferencije.


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Uto Jan 06, 2009 8:48 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Uto Jan 06, 2009 8:49 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Uto Jan 06, 2009 8:49 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Sub Jan 10, 2009 5:02 pm

Ivanjica je kao i vecina nasih gradova bila meta Nato bombardovanja.

Politika - 22.03.2005.

Pet godina posle NATO bombardovanja

OBNOVLJENA IVANJICA

Satelitska stanica posle remonta spremna za rad i predata Telekomu


Satelitska stanica u Ivanjici, koja pet godina nije bila u upotrebi,
sada je spremna za rad. Posle remonta, tokom kojeg su otklonjena
oštećenja pričinjena prilikom jedne prethodne neuspešne popravke,
izvršen je tehnički prijem i stanica je predata na korišćenje Telekomu
"Srbija".

- Nakon ekspertize, projektovanja i isporuke delova, remont je završen
za samo 17 dana. Posao su obavila isključivo domaća preduzeća koja su
bila u mogućnosti da ispoštuju zahtevani kvalitet. Posebna pažnja je
posvećena popravci talasovodne opreme u koju je prodirala vlaga zbog
čega stanica nije mogla da postigne neophodne standarde, kaže Vuko
Laban, direktor kompanije "Laban komjunikejšn", koja je osposobila
stanicu u Ivanjici.

Prema njegovim rečima, stanica se sada nalazi u istom stanju kao i pre
bombardovanja 1999. godine kada je teško oštećena. Međutim, da bi
Srbija i Telekom ponovo mogli da je koriste u punoj meri, neophodno je
da se komercijalizuje, odnosno njene usluge ponude širem tržištu.
Stanica je svojevremeno korišćena za prenos telefonskih signala i
televizijskog programa. Primenom novih tehnologija taj sistem je
prevaziđen tako da se satelitske komunikacije danas uglavnom koriste
za Internet.

- Satelitska distribucija podataka postala je konkurentna zemaljskim
vezama. S obzirom na to da je uz pomoć Interneta moguć prenos ne samo
osnovnih slovnih i numeričkih podataka već i multimedijalnih sadržaja
- glasa i slike - ovaj vid telekomunikacija je sve popularniji. Osim
toga, satelit ne poznaje ograničenja i probleme klasičnih veza pri
čemu dozvoljava izuzetno kvalitetnu komunikaciju čak i sa
najudaljenijim tačkama sveta, objašnjava Laban.

Uz odgovarajuću marketinšku pripremu, stanica u Ivanjici mogla bi da
postane satelitska centrala sa korisnicima ne samo iz našeg regiona i
Evrope već i Afrike, Azije pa i Australije i Amerike. Antena prečnika
18,3 metra bez ikakvih problema bi mogla da prima i preusmerava
signale ka hiljadama potrošača širom sveta. To bi bilo moguće u
slučaju da i korisnici imaju antene prečnika od jednog metra, koje su
povezane sa kompjuterima.

- Mogućnosti satelitske stanice u Ivanjici prevazilaze sadašnje
satelitske potrebe Srbije. Telekom bi sa atraktivnom ponudom zbog toga
mogao da se okrene i međunarodnom tržištu i sa tako primamljivom
ponudom možda privuče čak i velike korporacije koje ne mogu bez
stalnih veza sa svojim filijalama širom sveta. To znači da bi one
preko Ivanjice mogle da međusobno komuniciraju telefonom, drže video
konferencije i razmenjuju podatke u okviru svoje zaštićene mreže, kaže
direktor "Laban komjunikejšna".

Zahvaljujući prednostima ove satelitske stanice naša država bi i veze
sa svojim ambasadama ubuduće mogla da održava preko Ivanjice.

M. Lakić

http://www.politika.co.yu/cyr/tekst.asp-t=17704&r=60.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Sub Jan 10, 2009 5:06 pm

I V A N J I C A – Nastanak i razvoj- HATIŠERIFOM 1833 GODINE KNEZ MILOŠ NALAŽE SIMI JAKOVIĆU DA OSNUJE "MORAVIČKU KAPETANIJU" KADA NASTAJE IVANJICA NA MESTU GDE SU RASLE IVE. KNEZ MILOŠ NALAŽE DA SE TU FORMIRA SELO I STAVI U ŠOR.- IVANJICA JE BILA BLIZU GRANICE SA TURSKOM CAREVINOM TAKO DA SLEDI UBRZAN RAZVOJ VAROŠI, ALI TO SPREČAVA VELIKI POŽAR 1848 GODINE GDE STRADAJU SVE GRAÐEVINE OSIM CRKVE KOJA JE PODIGNUTA 1836 GODINE- POSLE POŽARA IVANJICA PREMA REGULACIONOM PLANU DOBIJA OBRISE VAROŠI SA KALDRMISANIM ULICAMA, DVOSPRATNIM KUĆAMA, MEHANAMA, DUĆANIMA, PIJACAMA I OSTALIM SADRŽAJIMA KOJI KARAKTERIŠU TADAŠNJE VAROŠICE.- 1878 GODINE U ČUVENOM JAVORSKOM RATU IVANJICA POSTAJE SABIRNO MESTO ODAKLE SU KRETALE VOJSKE KA JAVORU (GRANICI SA TURSKOM CAREVINOM).- 90-TIH GODINA XIX VEKA IVANJICA JE NAJLEPŠA I NAJRAZVIJENIJA VAROŠ "ERSKE KAPETANIJE" IMA ŠKOLU, BIBLIOTEKU, POŠTU, TELEGRAF, UVELIKO SE TRGOVALO SA STOKOM, SIROM, KAJMAKOM, LUČOM, KATRANOM, VUNOM, ŽITOM I DRUGIM PROIZVODIMA OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA U TO DOBA.- VAROŠ SE RAZVIJA I 1907 GODINE SE OSNIVA "PRVO AKCIONARSKO ELEKTRIČNO INDUSTRIJSKO DRUŠTVO".- 1911 GODINE NA NIKOLJDAN U IVANJICI SU ZASIJALE PRVE SVETILJKE I TO JE PREDSTAVLJALO PREKRETNICU ZA DALJI RAZVOJ IVANJICE KOJA TADA IMA 1100 STANOVNIKA. IVANJICA JE DOBILA OSVETLENJE POSLE SAMO NEKOLIKO GRADOVA U SRBIJI A PRE ČAČKA I MNOGIH DRUGIH GRADOVA.- 1930 IVANJICA JE PROGLAŠENA ZA KLIMATSKO TURISTIČKO MESTO ZAJEDNO SA DUBROVNIKOM, KOTOROM I CETINJEM.- 30-TIH GODINA XX VEKA U SELU LISA JE OTVOREN RUDNIK ANTIMONA.- POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA U IVANJICI SU OTVORENA MNOGA PREDUZEĆA KOJA I DAN DANAS POSLUJU (NOVI DANI, JAVOR, METALAC, GRADITELJ, NAPREDAK-kasnije ŠPIK, ITI-IVANJICA).- 1974 GODINE U IVANJICI JE OTVORENA ZEMALJSKA SATELITSKA STANICA "JUGOSLAVIJA".- 2002 GODINE OTVORENA TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE IVANJICA. TURIZAM OPŠTINE POČEO JE DA SE RAZVIJA UBRZANIM TEMPOM .- 2004 GODINE IVANJIČKI TURISTIČKI POSLENICI OSTVARILI SU VIŠE OD 105 000 NOĆENJA.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Sub Jan 10, 2009 5:12 pm

Uništena satelitska stanica kod Ivanjice, više ranjenih

BEOGRAD - Više osoba teže je i lakše ranjeno u napadu NATO-a na zemaljsku satelitsku stanica u mestu Prilike kod Ivanjice u zapadnoj Srbiji, u utorak ujutro. Satelitska stanica je potpuno uništena.

Od siline eksplozije stradali su i civilni objekti u širem području satelitske stanice.

Oštećeno je više od 150 kuća, a znatna ostećenja pretpreli su tamošnja škola i Dom zdravlja,.

RTS navodi da je zbog oštećenja zemaljske satelitske stanice "prekinut satelitski saobraćaj SRJ sa Evropom, Amerikom, Australijom, Azijom i Afrikom".

Sreda 14. april 1999.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   Sub Jan 10, 2009 5:13 pm

UF1091 - 20.04.1999.
- Satelitska stanica u Ivanjici je u drugom napadu NATO-a pogodjena sa pet projektila i potpuno unistena. Medjunarodne telefonske veze koje su isle preko ovog komunikacionig sistema su u potpunom prekidu.
- Satelit station in Ivanjica was totaly destroyed by five shots in second NATO attack. International telephone connections held by this communication center are broken.
Photo: Miloš Cvetković.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ivanjica-Grad na Moravici   

Nazad na vrh Ići dole
 
Ivanjica-Grad na Moravici
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Dobro dosli :: Mi slikom i recju-
Skoči na: