PrijemPortalKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Plan grada Ivanjica

Ići dole 
AutorPoruka
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:36 am

IVANJICA VERUJE U SEKULIĆA


Ivanjičani se nadaju da će novi predsednik opštine Radoslav Lale Sekulić doneti boljitak. Gradićem već bruje građevinske mašinePočetak koji obećava... Krenuli prvi građevinski radoviKad je na poslednjim izborima Radoslav Lale Sekulić izabran za predsednika opštine Ivanjica, mnogi Ivanjičani ponadali su se da će ta varoš konačno dočekati bolje dane, zahvaljući njegovoj reputaciji uspešnog privrednika. Ako je suditi po onome šta se trenutno dešava u Ivanjici, takav optimizam ima osnove.

Ivanjica kao Sent Galen

- Razradio sam plan na osnovu Sant Galena, kantona u Švajcarskoj koji je po geografskim karakteristikama i veličini sličan Ivanjici. Tamo se živi od agrara i turizma i društveni proizvod po glavi stanovnika je 25.000 dolara. Moj program razvoja Ivanjice usmeren je ka tom cilju. Trebalo bi do 2012. da dostignemo tu cifru - rekao je Radoslav Sekulić.

Pokrenuti su obimni građevinski radovi u varoši. Teške mašine na potezu od Prilika do Lučke Reke, sređivanje ulica, trgova, vodovodne mreže, šminkanje grada koji pretenduje da postane mesto broj jedan na turističkoj mapi Srbije, prvi su od poteza novog predsednika opštine.
- Dok drugi dobijaju zelena svetla, mi smo dobili novac da dovršimo putni pravac prema Ušću i put Močioci Jasenovo - rekao je Sekulić.
Kao nosilac liste za preporod opštine Ivanjica, dr Radosav Lale Sekulić osvojio je 14 od 37 odborničkih mandata, a u svom rodnom mestu, Radaljevu, briljirao je sa 92 odsto glasova. Narod u kraju mu veruje jer je u Prilikama, gde je takođe ubedljivo pobedio, osnovao firmu „Habitfarm" u kojoj je uposleno stotinak meštana. Prosečna plata zaposlenih je oko 100.000 dinara.

Oformio tim u koji veruje

Sekulić je spremno dočekao poziciju vodećeg čoveka opštine i već na prvom skupštinskom zasedanju predočio plan i program rada sa ciljem da za četiri godine Ivanjica bude kopija kantona Sent Galen u Švajcarskoj. To što ima dvojno državljanstvo i dosta vremena provodi u Beogradu i Švajcarskoj Sekulić kaže da neće predstavljati problem. Izlažući plan razvoja Ivanjice, on je odredio svoje pomoćnike kao nosioce projekta.
- Svaki projekat imaće svog direktora, koji će jednom mesečno izveštavati čelne ljude opštine o rezultatima. Odredio sam sposobne i ljude od poverenja da budu moji zamenici, dok ću ja kontrolisati sve i obezbeđivati potrebnu podršku. Dobar tim je garancija uspeha - rekao je Sekulić.

fakti

n Radoslav Lale Sekulić bio je direktor fabrike košulja „Javor" u Ivanjici od koje je stvorio veoma jaku firmu i tad je stekao glas vrlo uspešnog privrednika.
n Ante Marković, kada je bio premijer, postavio je Sekulića za direktora savezne carine. Otišao je sa tog mesta 1994. godine, a na njegovo mesto došao je Mihalj Kertes
n Nakon toga bio je nepune tri godine specijalni savetnik predsednika savezne vlade Radoja Kontića
n Nakon neočekivanog penzionisanja krajem 1997. godine, kako on veruje iz političkih razloga, otišao je u Lugano u Švajcarskoj, gde je postavljen za direktora velike tekstilne kompanije

Kao prioritete u svom radu Sekulić je istakao borbu u suzbijanju narkomanije, razvoj malih i srednjih preduzeća, gasifikaciju opštine i baziranje na strateškim proizvodima, krompiru i malini.
- Za godinu i po dana trebalo bi da se gasifikuje čitava opština. Trenutno radimo na tome da priključci za gas za domaćinstva budu besplatni - rekao je Sekulić.
Sekulić je izložio i plan po kome bi u najkraćem roku proizvodnja krompira sa trenutnih 10.000 tona porasla na 60.000 tona, a uporedo sa tim ide i izgradnja fabrike čipsa i votke.
- Već su u toku pregovori sa američkom i ruskom kompanijom i ta priča će ići brzo i otvoriće novih 1.000 radnih mesta. Planira se utrostručenje zasada malina sa godišnjim prihodom od 50 miliona evra. Još hiljadu ljudi biće uposleno u ovom projektu - rekao je Sekulić.

Krediti za malinare

Da ovo ne bi bila samo lepa priča, novi predsednik opštine objasnio je da će za malinare biti omogućene povlastice za kreditiranje novih zasada i otplaćivanje repromaterijala u više mesečnih rata.
Veliki problem u Ivanjici je više od 4.000 nezaposlenih nekvalifikovanih i kvalifikovanih radnika. Jedan deo će biti uposlen na sakupljanju sekundarnih sirovina za reciklažu, a njihova plata biće oko 25.000 dinara.
Prema planu Radosava Lala Sekulića, u opštini Ivanjica do kraja godine biće uposleni svi sa visokom stručnom spremom.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:38 am

1.Deo grada Ivanjice


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:39 am

2.Deo grada Ivanjice


Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:40 am

Centar grada

[center]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:40 am

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 3:43 am

Kameni Most ,Vidik i Vodopad(Naper)Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 4:00 am

Predsednik opštine Ivanjica Radoslav – Lale Sekulić najavljuje poslovni bum ovog kraja u poljoprivredi i turizmu

(Radoslav – Lale Sekulić Foto B. Pejović)

Za naredne četiri godine Ivanjica će imati tri puta viši društveni proizvod po glavi stanovnika, sa sadašnje 3.000 porašće na 9.000 USD. Osnova razvoja je u agraru i turizmu: nastaće fabrike vodke i čipsa sa proizvodnjom za razvijenu Evropu i Ameriku, za plasman ivanjičkog krompira nema brige. Povećaće se proizvodnja maline, uz sve bolju cenu. Gajiće se rasna jagnjad, po 100 godišnje u 2.000 domaćinstava, pa "halal" programom izvoziti na islamska područja. Planina Golija doneće turističku dobit, za godinu dana gas će stići do svake ivanjičke kuće, nići će industrijska zona, gradiće se sportski tereni i bazeni...

Ovo nije spisak lepih želja žitelja gradića na Moravici, već vizija buduće Ivanjice, koju obećava ovdašnji privrednik Radoslav – Lale Sekulić. Poznati biznismen, često u javnosti hvaljen ali isto tako i osporavan, više od pola veka prisutan u privredi Srbije, od pre desetak dana nalazi se na mestu predsednika opštine Ivanjica. Izabran zahvaljujući uspehu na lokalnim izborima – njegova grupa građana koju je predvodio osvojila je najviše, 14 od 37 odborničkih mandata, pa je koalicijom sa ZES i SPS (svi zajedno 25 odbornika) došao na vodeću funkciju u opštini.

Iznenadilo je to, pa i obradovalo Ivanjičane. Nisu verovali da bi on, jedan od glavnih kreatora ivanjičkog privrednog razvoja sedamdesetih i osamdesetih godina, a u poslednjoj deceniji osnivač ovdašnjeg "Habit Pharma" i obnovitelj dotrajalog ivanjičkog ugostiteljstva, želeo na tu nezahvalnu funkciju.

– Za sebe i svoju porodicu uradio sam dovoljno, i više nego dovoljno. Ali bitno mi je i da drugi od mog rada osete dobrobit – objašnjava svoje motive dr Radoslav – Lale Sekulić dok razgovaramo u poslovnoj zgradi njegovog "Habit Pharm" u Prilikama, nadomak Ivanjice.

I podseća: tri decenije vodio je ivanjičku konfekciju "Javor". Kaže da je počeo direktorovanje sa 60 radnika, a završio sa 3.600. U najvećoj snazi ta firma, od 1981. do 1990. godine, od izvoza u Evropu i Ameriku prihodovala je 104 mil USD godišnje, najviše među tekstilcima u SFRJ. Tražnja je bila pet puta veća nego što su mogli da isporuče, seća se Lale, pa nastavlja:

– Kad je Ante Marković bio premijer, imenovao me je za direktora Savezne uprave carina. Proveo sam tu četiri godine, bilo mi je teško, jer nisam želeo da se prilagodim potrebama politike. Kod mene se znalo da se novac ubira i predaje u savezni budžet, tada je to bio savezni trezor. Otišao sam prvog maja 1994. godine, a na moje mesto došao je Mihalj Kertes. Dva dana posle mog odlaska pare od carine su krenule drugim pravcem. Išle su za finansiranje rata i drugog, sve rupe su zatvarane tim parama.

Posle su ga imenovali za specijalnog savetnika predsednika savezne vlade Radoja Kontića. Na tom mestu proveo je tri godine.

– Kad je za predsednika došao Momir Bulatović, prvi dan me pozvao da se upoznamo, a već drugog mi rekao da moram u penziju. U stvari, ja sam se družio sa Milom Đukanovićem, a Milo i Momir su već bili neprijatelji. Ponudom za penziju osetio sam se poniženim, nevažnim. Pozvao sam jednog svog prijatelja u Luganu u Švajcarskoj, koji ima poznatu firmu "Levin D Or Consulting", i pitao ga ima li on posla za mene, pošto sam u penziji. On mi je rekao: danas dođi, postaješ generalni direktor kompanije. Evo, već 11 godina sam na tom mestu. "Levin D Or Consulting", inače, ima fabriku puplina, u više država EU izrađuje košulje koje prodaje u Evropi i Americi, pa tako ja, gde sam nekad prodavao "Javorove", sada prodajem košulje te firme – kazuje Lale.

Već posle godinu dana od odlaska u Švajcarsku počinje svoj kapital da ulaže u Ivanjicu. Otvara fabriku lekova "Habit Pharm", pa pre tri godine privatizuje ugostiteljsko preduzeće "Inex Moravica" u kome ovdašnje dotrajale hotele pretvara u objekte evropskog izgleda. U novo lice ivanjičkog ugostiteljstva uložio je 9 mil EUR, a dobrim poslovanjem mu se, kaže, već osam miliona vratilo. Ovde još ima i trgovačku firmu "Merkur", a u Podgorici takođe fabriku lekova:

– U Švajcarskoj smo nas dva Srbina i dva Švajcarca osnovali srpsko-švajcarsku trgovinsku komoru. Prvo što radimo to su maline, da ih odavde izvozimo u svežem stanju u Švajcarsku. Sad pravimo logistiku, uspeće to. Imaju ti poslovi i uticaja na ovu dobru cenu maline. Objedinili smo ponudu u Arilju, Ivanjici, Guči i Kotraži, gde se proizvede 40 odsto naših malina, cene su porasle i više dole ne idu. I nama izvoznicima odgovara, 3,6 evra je "rolend", tako da je kalkulacija dobra.

U elaboratu sačinjenom kao program razvoja opštine Sekulić je upravo naveo povećanje proizvodnje maline, ali i krompira. Otvoriće ovde, obećava, fabrike vodke i čipsa, sa ratarima će se praviti ugovori na 15 ili 20 godina, uz cenu od 40 centi za kilogram krompira.

napomena. tekst je u potpunsoti preuzet iz lista POLITIKA od 08.07.2008Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Čet Dec 11, 2008 4:14 am

Čips, votka i đeneral Draža
Za predsednika opštine izabran je Radoslav-Lale Sekulić, bivši direktor Savezne uprave carina, osnivač „Habitfarma“, u koga Ivanjičani polažu velike nade. Novi čelnik opštine obećava da će od ovog kraja napraviti Švajcarsku

Za samo nekoliko nedelja koliko je predsednik opštine Radosav-Lale Sekulić, iza Draže Mihailovića verovatno najpoznatiji Ivanjičanin, već je uspeo da decenijama ustaljene odnose Ivanjice i Beograda - okrene glavačke!

- Šta ima da zovem po ministarstvima i agencijama u Beogradu da zakazujem sastanke. Samo pošaljem pismo i javim - dolazim tada i tada. U utorak u 10. Ima da me čekaju. Pa, ja sam predsednik opštine. Rekao sam u šali i da ću vrata u Beogradu i nogom otvarati, ali, obavezno, damama u ministarstvima ponesem i - veliki buket cveća - kaže Sekulić, inače bivši direktor Savezne uprave carina, pre Mihalja Kertesa, i poznati srpski biznismen.

Takav, već promenjeni odnos duboke i daleke provincije i prestonice, čiji su viđeni meštani nekad davno po kazni dolazili pod Javor, već je dao prve rezultate.

- Nećete verovati, ali, pravim odnosom sa pravim ljudima u Ministarstvu rudarstva i energetike za samo desetak minuta postigao sam prvi rezultat: Ivanjica će dobiti gasovod, za desetak dana biće raspisan tender za izgradnju primarnog kraka gasovoda od Arilja do Ivanjice, a u toku je izrada projekta za sekundarnu mrežu. Za godinu i po dana gasifikovaćemo opštinu, obezbediti 7.000 priključaka, rešiti mnoge probleme u gradu, ljudi će dobiti jeftinije grejanje, a sačuvaćemo i šume na Javoru - objašnjava Sekulić.
Jedan od verovatno najbogatijih Srba ne krije da se u ekonomiji mnogo bolje snalazi nego u politici, nerado se slaže i sa konstatacijom da „vedri i oblači“ u Ivanjici, samo, zaključuje, teško je „vedriti“ u gradu u kome je mnogo toga - oblačno.

- Kakvo vedrenje i oblačenje! Ovde je samo mnogo bede i mnogo sirotinje. Treba
pomagati i davati, nema ovde šta da se uzme. Kad uveče izađem na ulicu i vidim kako ljudi izgledaju, koliko je tuge u njihovim očima, kako se teško živi - sve mi je jasno. U Beogradu sam zaposlio 265 školovanih ljudi iz ovog kraja, nek se ijedan javi i kaže da je tražio posao i pomoć, a da mu nisam pomogao - kaže Sekulić.

Grupa građana za Ivanjicu, koju je predvodio, osvojila je na poslednjim izborima u Ivanjici 14 od 37 odborničkih mesta, a sada vladaju gradom u koaliciji sa demokratama i socijalistima. Podržavaju ih i Čedini liberali i Nova Srbija, iako Lale i Velja nisu u nekim posebno dobrim odnosima, pa su u opoziciji ostali samo radikali, mada u Ivanjici, iskreno rečeno, prave opozicije i nema. Lale Sekulić ne samo što je na izborima pobedio u Ivanjici, nego i u - svom rodnom selu, što je, i sam priznaje, u Srbiji najteže.

- U mom Radaljevu, kraj Prilika, osvojio sam 92 odsto glasova - kaže ponosno.
Mada, kada se u obzir uzme podatak da je u firmi „Habitfarm“, čiji je pogon u Prilikama i koju je osnovao, a sada je vodi njegov sin Dušan, zaposleno stotinak meštana ovog kraja, i da imaju prosečnu platu od 100.000 dinara, i nije teško zaključiti zašto je tako ubedljivo pobedio u svom kraju.

Sada, kaže, planira da pelcer iz „Habitfarma“, koji na tržištu trenutno vredi 106 miliona evra, prenese na čitavu opštinu.
- Krajem marta u opštini je radilo 9.007 ljudi koji su imali prosečnu platu od 245 evra. Planiram da na kraju mog mandata u Ivanjici bude 12.500 zaposlenih, čija će prosečna plata biti 400 evra. Imamo i 2.650 nezaposlenih NKV radnika, 2.500 polukvalifikovanih, nekoliko stotina sa srednjom školom, višom i visokom spremom. Računam da ćemo sve kvalifikovane i školovanije radnike zaposliti već za godinu dana. Prvi rezultati koje smo postigli već ukazuju na to da će ovaj plan biti ostvaren i prebačen i da za sve ovo što govorim mogu da garantujem - kaže Sekulić.

Više od 4.000 nezaposlenih nekvalifikovanih radnika krupan je zalogaj i za Srbiju, tvrdi Sekulić, samo, dodaje, i tu ima rešenja.
- Nameravam da samo za čišćenje grada, za sakupljanje sekundarnih sirovina za fabriku koja će biti otvorena kod Užica, zaposlim 400, možda i 500 ljudi, čija će plata biti 25.000 dinara. Ko odbije ovaj posao, ima da ide sa biroa za zapošljavanje. Ima posla i za nekvalifikovane, ali, biraju. Ima posla i u proizvodnji malina, Ivanjica trenutno proizvodi 12.000 tona godišnje, u ovoj godini prihod je 24 miliona evra, a imam plan da do 2012. godine i proizvodnju i prihod udvostručim. Samo u toj proizvodnji ima posla za još 1.000 ljudi. Trenutno proizvodimo 10.000 do 12.000 tona krompira godišnje. Imam plan da tu proizvodnju upetostručimo za naredne četiri godine, da i tu posao nađe još oko 1.000 ljudi. Kako? Moj prvi zadatak biće da ljudima iz ovog kraja obezbedim da zasade podižu na otplatu, da repromaterijal dobijaju na godišnje kredite. Vidim da u Ministarstvu poljoprivrede ima i volje i stručnosti za takav poduhvat, a ima i para. Nova srpska vlada toliko je razumna, toliko prilagodljiva, da je to neverovatno - kaže Sekulić.

Direktor dok želi

On sam je, dodaje, gro svog novca, čiji je dobar deo uložio u Ivanjicu, zaradio u Švajcarskoj kao direktor velike tekstilne kompanije koja godišnje obrće stotine miliona franaka.
- Krajem 1997. godine u penziju me, za dan, poslao Momir Bulatović, verovatno zato što je smatrao da sam veliki prijatelj Mila Đukanovića, a Milov prijatelj je - Slobodanov neprijatelj. Istog dana otišao sam u Švajcarsku, u Lugano, gde sam postavljen za direktora velike kompanije. Pre pet godina i sa tog posla sam otišao u penziju, ali sam i dalje direktor te kompanije, imam tamo odlične asistente, odlazim povremeno i ostaću direktor sve dok budem želeo - kaže Sekulić.

Miru Marković i ne poznajem

Sekulić ne spori da je pre pet - šest godina u čuvenoj aferi bio optužen da je „podstrekivao druge da obezbede novac za JUL“, ali da je ta optužba odbačena na sudu kao obična smejurija.
- Sa Đinđićem sam deset godina bio drug, kada je postao vlast i prijatelj, ali nikad nisam bio član DS, kao što nikad nisam bio u JUL-u i SPS-u. Miru Marković nikad u životu nisam video - kaže.
Na tvrdnju da ga mnogi u Srbiji smatraju glavnim farmako trgovcem u zemlji, Sekulić odgovara jednostavno:
- Ja nisam trgovac lekovima, ja lekove proizvodim. U „Habitfarmu“ proizvodimo klasične tabletne lekove, citostatike svih generacija.

Već su u toku, nastavlja, pregovori sa jednom moćnom američkom kompanijom i nekoliko ruskih o izgradnji fabrike votke u Ivanjici, koja će proizvoditi osam miliona litara ovog pića godišnje i to od - krompira sa Javora.

- Postoji u Americi slična fabrika, prave votku od krompira, i mi ćemo kopirati to piće, ali ćemo dodati i nešto naše. U planu je izgradnja fabrike čipsa u ovom kraju. U Švajcarskoj sam dosta vremena proveo u kantonu Sant Galen, koji je po površini i geografskim karakteristikama sličan našem kraju i planiram da mnoga njihova iskustva primenim u Ivanjici. Oni žive od agrara i turizma, pa, što to ne bi mogli i mi - nastavlja Sekulić.

Pronaći u Ivanjici čoveka koji bi izrazio sumnju u ovo što Sekulić priča i obećava, skoro da je kao - naći iglu u plastu sena.
- Ima sirotinje u gradu, ima... Ja živim od penzije pokojnog muža, ćerka je posle 28 godina ostala bez posla, dvoje dece izdržava, velika je nervoza kod omladine, ali, Lale budi nadu kod nas. Ja mu verujem, izuzetan je čovek, on je malo uljudio i uličio ovaj grad. Da nije njega, ovde se ne bi znalo ni ko pije ni ko plaća - kaže na ulici, kraj spomenika Draži Mihailoviću u centru grada, Ivanka Borisavljević (76).
I Stojan Tanasković je uveren da je traženje Ivanjičana koji ne veruje Lalu - težak posao.
- Možda ćeš nekog i naći, ali dugo ćeš tražiti. Mi smo ovde propali dibiduz, on sad počinje da radi, a dosta je već uradio. Dok je bio direktor „Javora“, bogami se ovde dobro živelo i znalo reda - kaže Tanasković.
Hamdija Fetahi radi u ovdašnjem JKP, čisti ulicu, ima platu od 20.000 dinara i bezgranično poverenje u novog predsednika opštine.

- Svi smo glasali za njega i svi se nadamo da će nešto uraditi, ako ne uradi - propast - veli Hamdija.
Mileta Stefanović i Mirko Luković uglas usred ivanjičke čaršije kažu da posla u gradu i okolo ima i sada, i da lažu svi koji tvrde drugačije.
- Radim kao majstor na montaži kuća, dnevnica je od 40 do 60 evra. Malo li je? Lale je već preuredio dva hotela u gradu, nama je ulicu asfaltirao, verujemo u njega, on je najpouzdaniji čovek ovde - kaže Mileta.
Dalja potraga za Sekulićevim oponentima u gradu posle je bila uzaludna. Sam Sekulić kaže da ima opoziciju u gradu, ali da je ona „u redu“ i da je „kada se radi u interesu naroda“ lako naći zajednički jezik sa opozicijom.

Istina je da je Sekulić Ivanjici doneo veliku nadu. Ni on sam, ni njegovi sugrađani, ne ostavljaju ni najmanju sumnju da će obećano biti i realizovano. Sekulić najavljuje da će prve rezultate svoje vlasti imati ne za sto, nego za - petnaestak dana. Teške građevinske mašine već uveliko asfaltiraju put od Ivanjice ka Prilikama.

Autor:
Zoran Šaponjić
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
_SAD BOY_

_SAD BOY_

Broj poruka : 80
Godina : 26
Lokacija : _OlD TrAfOrD_
Datum upisa : 08.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Pet Dec 12, 2008 1:32 am

Dal Sekulic veruje u Ivanjicu...???
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Girl_
Moderator
Moderator
Girl_

Broj poruka : 338
Godina : 24
Lokacija : Predalek0 0d stwarn0sti. . .
Datum upisa : 08.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Pet Dec 12, 2008 1:44 am

Owe slike su zastarele...Kako sad izgleda Iwanyica...uuuu,mnogo bolye! cheers cheers Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Sre Dec 17, 2008 8:27 pm

Votka među jaganjcima

IVANJICA - Fabrika votke i čipsa, porast proizvodnje krompira i maline, sirup od jabuka, dve hiljade stočarskih farmi, tek su deo programa novog predsednika opštine Ivanjica dr Radosava - Lala Sekulića. On obećava posao za sve koji žele da rade, prosečnu platu od 400, umesto sadašnjih 250 evra, 7.000 priključaka za gas, oživljavanje Golije...
Iako je naš narod navikao na razna velika obećanja, izjava Lala Sekulića, da će od ivanjičke opštine, na čije je čelo došao kao nosilac liste GG „Zajedno za Ivanjicu“, napraviti malu Švajcarsku, izazavala je veliku pažnju javnosti. Kako i ne bi, kad se odnosi na opštinu koja je do pre nekoliko godina bila na samom začelju u Republici, i iz koje su „trbuhom za kruhom“ odlazili ne samo mladi, već i čitave porodice. Na pitanje kako to misli da uradi, Sekulić za „Novosti“ kaže:
- Štos je, kako bi naši ljudi rekli, u sopstvenim resursima. Ništa više nećemo čekati da dođe kroz Klisuru, već ćemo samo praviti da odavde odlazi!
A, ivanjička opština ima, objašnjava Sekulić, više resursa od švajcarskog kantona Sen Galen, na koji ga najviše podseća. Pre svega u poljoprivredi i turizmu koji će biti okosnica budućeg razvoja opštine. Tako, će čuveni ivanjički krompir, umesto u reci, kako se to događalo kada su bile loše godine, završavati u votki!
- Kapacitet te fabrike biće osam miliona litara, a radiće po uzoru na jednu američku - objašnjava Sekulić. - Za „čipsaru“ je već nađena lokacija u „Tepihari“. Pregovori sa strateškim partnerima (jednom američkom i nekoliko ruskih kompanija), o izgradnji fabrike votke, ali i čipsare su već počeli. Zatim je na redu forsiranje seoskih gazdinstava za proizvodnju krompira, jer ona sa sadašnjih 10.000, treba da se poveća na 60.000 tona. Otkupna cena od 40 evro centi garantovaće im se na 10 godina. Nove fabrike trebalo bi da donesu godišnje 100 miliona evra i posao za oko
hiljadu ljudi.
U Ivanjici je od 12.000 tona maline ove godine ostvareno 22 miliona evra. Sekulić planira da se ona udvostruči, obezbedi posao za još 1.000 ljudi i prinos od 50 miliona evra! Pored toga u planu mu je i formiranje dve hiljade farmi sa po 100 jagnjadi, rase „virtemberg“. Ona bi se uvezla u aprilu, a klala i izvozila u zemlje islamskog sveta u oktobru. Na taj način svako domaćinstvo bi po sezoni moglo da ostvari 10.000 evra!
Sekulić ekskluzivno za „Novosti“ otkriva i da je započeo pregovore o proizvodnji sirupa od jabuke i njegovom izvozu u Englesku! Ivanjica bi, već sada mogla da podmiri petinu njenih potreba, od 50.000 tona, I postepeno da povećava ovu proizvodnju! Posla za oko 500 sugrađana biće, obećava, i na sakupljanju sekundarnih sirovina koje će se reciklirati u fabrici u Užicu.
Interesantno je da je Sekulić u rodnom Radaljevu, kraj Prilika, dobio 92 odsto glasova. Njegov izbor na mesto predsednika SO podržao je 31 odbornik, a program svi. Čak su i radikali obećali da će biti „konstruktivni“. Kroz osmeh kaže da se svi lepo slažu, i da su nekada maratonske sednice SO, svedene na dva sata! SO Ivanjicu čini 14 odbornika GG „Zajedno za Ivanjicu“, sedam radikala, šest iz koalicije DS-SPO, po tri iz SPS-PUPS i NS, i po dva iz G 17 plus i LDP.

BOGATA KARIJERA
SEKULIĆ je karijeru počeo kao magacioner u konfekciji „Javor“, gde je „dogurao“ do generalnog direktora. Bio je direktor Savezne uprave carina, pa specijalni savetnik tadašnjeg premijera Radoja Kontića. Od 1997. godine je direktor velike švajcarske tekstilne kompanije u Luganu. Svoj novac, ističe, ulaže u Srbiju, gde je, specijalni savetnik u više firmi. U Ivanjici su najpoznatije „Njestern style“, primer najuspešnije privatizacije u regionu, i „Habit farm“, na čijem čelu je njegov sin Dušan. Ona trenutno vredi 106 miliona evra, a prosek plata je 100.000 dinara!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Sub Jan 10, 2009 6:37 pm

Šta krasi, a šta ruži centar vašeg grada - Ivanjica
Čaršija nadaleko čuvenog korzoaIVANJICA - Najuži centar Ivanjice izgleda kao zgodna, polunašminkana devojka. Sa sačuvanom arhitekturom građevina iz XIX veka, ali i neuređenim fasadama, centar grada ove male srpske varoši ima se čime dičiti, ali ima šta i kritikovati.

Lepo je što je Ivanjica u samom srcu sačuvala izvorne vrednosti stare čaršije pa se u glavnoj ulici neguje tradicija nadaleko čuvenog gradskog korzoa. Leti sve vrvi od domaćih šetača, ali i turista koji vole da se pomešaju sa tom veselom masom. Sve odiše duhom sedamdesetih godina kada je u Ivanjici, kao najlepšoj srpskoj varoši, snimana serija „Više od igre”.
Centar Ivanjice sliči beogradskoj Skadarliji, ali meštani ove varoši nikada ne bi napravili takvo poređenje. Radije bi rekli obrnuto jer je tradicija na strani Ivanjičana. Još od davnina ljudi su se okupljali u kafanama u centru grada, kako kažu, na čašicu razgovora.
- Tačno je da centar Ivanjice treba našminkati. Nekoliko nesređenih fasada stvara ružnu sliku, a u stvari mi smo jedna od najlepših srpskih varoši. Nema znakova drugih kultura, građevine i način života potpuno su u duhu sa srpskom tradicijom. Ima dosta kafana, no i one su sačuvale taj šmek dobrih starih vremena, na primer „Kod Bankrota” sve je uređeno u stilu serije „Više od igre” - od slika Ivanjice iz tog vremena na kojima je čuveni glumac Pavle Vujisić, do muzike koja vam vraća sliku nekadašnje Srbije. U samom centru je i dosta kulturno-istorijskih spomenika. Jedan naspram drugog, Spomenik revolucije - najveći mozaik na otvorenom prostoru i Čiča Draža Mihailović u prirodnoj veličini. Nedaleko od centra stari kameni most sagrađen 1904. godine po principu klinova. U njega je kao vezivno tkivo utrošeno 30.000 jaja. Jedan je od najvećih jednolučnih mostova na Balkanu - kaže Radomir Lišanin, direktor Turističke organizacije Ivanjica.
Sam centar Ivanjice poznatiji kao Stara čaršija, proglašen je 1987. za prostorno-istorijsku celinu od velikog značaja. Ambijentalna vrednost čaršije je u njenom autentičnom izgledu sa početka XIX veka.
- Centar čaršije krasi Jeremića kuća, najstarija zgrada u Ivanjici. Jedna od 12 zgrada koje nisu izgorele u požaru 1846. godine. Zbog dotrajalosti ova zgrada je u potpunosti rekonstruisana po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tu je sada kafe „De Gol”, a odmah do njega najstariji kafe-bar u Srbiji, ima tradiciju dugu gotovo pola veka. Ono što nedostaje samom centru su kulturna dešavanja u smislu slikarskih radionica, književnih večeri na otvorenom, izložbenog prostora... Postoji ideja i projekat po kojem bi centar grada bio uređen, asfaltni sloj presvučen odgovarajućim pločama, osvetljen, dakle dopunjeno ono što nedostaje, ali pri tom bez skrnavljenja izgleda stare srpske čaršije na koju su ponosni svi Ivanjičani - kaže Miloje Ostojić, dugogodišnji turistički radnik.
Osim što odiše autentičnošću, centar Ivanjice može se pohvaliti i zelenim površinama, a umesto kestenja u parkiću, posađeni su platani. Međutim, Ivanjičani i dalje to mesto zovu Kod tri kestena. Sasvim blizu centra odvaja se put prema parku koji se može nazvati i najlepšim delom Ivanjice. U srcu grada staza za šetnju oivičena drvoredima, nedaleko od reke Moravice sa prelepim vodopadom i jednom od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. Kada vas mala varoš obojena duhom XIX veka prigrli u svoj svojoj srdačnosti, ponudiće vam i puno toga da vidite.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Uto Jan 13, 2009 2:44 am

Ivanjica: Srpski Kicbil čeka master plan


IVANJIČKI kraj već je zauzeo značajno mesto na turističkoj mapi Srbije, što potvrđuje i veliko interesovanje za predstojeću zimsku sezonu i doček Nove godine. Mesta se već uveliko rezervišu, pa turistički poslenici savetuju zainteresovanima da se obezbede na vreme, a oni obećavaju bogatu i raznovrsnu ponudu, povoljne cene i olakšice u plaćanju - uz tradicionalno ljubaznu uslugu.
Najelitniji u ovom delu Srbije, hotel „Park“, poznat je po veselim novogodišnjim slavljima: sala od 500 mesta obično je krcata, a gosti pohrle iz svih krajeva Srbije. I ove godine, kažu, neće izneveriti poverenje. Nude bogatu svečanu trpezu i „živu“ svirku, a oni koji odluče da prenoće ili ostanu još koji dan, mogu da računaju na teretanu i bazen. Hotel raspolaže sa 130 ležajeva u komfornim sobama i apartmanima, modernim velnes-centrom, ali i izvanrednim uslovima za poslovne susrete, zbog čega je sve značajniji i za kongresni turizam.
Dobro mesto za novogodišnji provod i ove godine biće „Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju“, popularna Anemija, u koju hrle Beograđani, Novosađani, Kraljevčani, Čačani... U cenu pansiona i ovde je uračunato korišćenje teretane, bazena, saune, te osnovni lekarski pregled i celodnevni stručni nadzor - uz izlete na Goliju i Javor.
Utisak je da se malo koja opština u Srbiji može pohvaliti turističkim potencijalom kakav ima ivanjička. Pravu vazdušnu banju opasuju čak tri planine, a na Javoru, na visini od hiljadu metara, čuvena „ruža vetrova“ razgoni svakodnevne probleme koji prate astmu, bronhitis, i slične bolesti disajnih puteva. Kažu da i Mučanj ublažava takve muke, o čemu svedoči i marketinški slogan
etno-pansiona „Obradović“, dobitnika „Turističkog cveta“.
Isti razlog doveo je u Katiće i jednog Lalu Boru Pilića, koji je kupio i kompletno renovirao nekadašnji hotel „Vodice“.
Ivanjičani, međutim, i dalje čekaju usvajanje famoznog master i prostranog plana, bez kojih ne mogu računati na ozbiljnije investicije, a predviđa se pravo sportsko i turističko čudo - sa kapacitetom do 12.000 turista dnevno i stotinak kilometara staza! Do tada, dok Golija ne postane srpski Kicbil, Ivanjičani će i ove zime morati da se zadovolje stazom od 450 metara, sa dva ski-lifta na Dajića brdu.
Ski-lift postoji i na Javoru, pored istoimenog hotela u Kušićima. Iako dug samo 300 metara, upotpunjava dobru zabavu mališana na rekreativnoj nastavi, ali i odraslih, koji tu rado dođu na izlete! Kad napada dovoljno snega, skijanje je moguće i na padinama nadomak samog grada...

GOLIJA - PLUĆA SRBIJE
MNOGI tvrde da Golija vredi kao Stara planina, Divčibare, Kopaonik i Zlatibor zajedno. Sa nje puca pogled na Avalu, Prokletije, Komove... a, sa ogromnim šumskim prostranstvima, predstavlja i pluća Srbije. Ovaj park prirode, ali i jedan od svetskih rezervata biosfere, „napadnut“ je sa raške i novopazarske strane, a u Ivanjici je - umesto glavnog aduta - najmanje iskorišćena šansa.

ŽIČARA
IAKO je još neizvesno hoće li preduzeće „Kubik“, koje je zakupac motela „Golijska reka“, uspeti da postavi žičaru od Golijske reke do Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije, ali kada se to konačno dogodi, i sa ivanjičke strane naći će se jedna ozbiljnija žičara: duga 1.800 metara, sa kapacitetom od 960 skijaša na sat.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
zutaruzasadunava
Moderator
Moderator
zutaruzasadunava

Broj poruka : 8
Datum upisa : 08.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Pet Jan 16, 2009 11:36 am

Lale lafe,
ja verujem da cesh sve lepo uraditi za svoj grad i ostati castan covek.
U to ime,te pozdravljam,zelim uspehe i da ovaj forum gledash,ucestvujesh u njemu i volish nashu Storm kao i mi shto je volimo.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Storm_z

Storm_z

Broj poruka : 4123
Godina : 49
Lokacija : Olujna_polja
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Pon Jan 19, 2009 6:44 pm

13.01.2009. Predsednik Skupštine opštine Ivanjica, gospodin Radomir Ristić, zakazao je za petak 16. januar, sedmu redovnu sednicu SO Ivanjica. Na dnevnom redu će se naći 17 tačaka:

1. Predlog Odluke o budžetu opštine Ivanjica za 2009. godinu
2. Razmatranje Programa poslovanja JP „Direkcija za puteve, gradjevinsko zemljište i izgradnju“ opštine Ivanjica
3. Razmatranje:
- Izveštaj o poslovanju JKP „Komunalno“, Ivanjica za 2008. godinu
- Program poslovanja JKP „Komunalno“, za 2009. godinu
- Odluka o uskladjivanju cena komunalnih usluga u skladu sa politikom kontrolisanog rasta cena
4. Predlog Odluke o organizaciji Opštinske uprave opštine Ivanjica
5. Predlog Rešenja o davanju u zakup ostalog neizgradjenog gradjevinskog zemljišta na lokaciji „Jelića polje“
6. Predlog Odluke o pristupanju izradi plana Detaljne regulacije komunalne zone u naselju Sadjavac, na kat. parcelama broj: 3602/4, 3602/133602/6 i 3602/5 KO Šume.
7. Predlog Rešenja o izuzimanju iz privremenog korišćenja gradskog gradjevinskog zemljišta JKP „Gradsko zelenilo“ Čačak
8. Predlog Odluke o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Ivanjica
9. Razmatranje Ugovora o medjuopštinskoj podršci i akta o podredjenosti, izmedju JKP Regionalna sanitarna deponija „Duboko“, opština i Evropska banka za obnovu i razvoj
10. Predlog Odluke o pristupanju izradi plana Detaljne regulacije centra Prilike
11. Predlog Odluke o izmeni Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Ivanjica
12. Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u oblasti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva i usluga
13. Razrešenje članova Upravnog odbora JKP „Komunalno“ Ivanjica
Imenovanje Upravnog odbora JKP „Komunalno“ Ivanjica
14. Razrešenje članova Upravnog odbora Centar za socijalni rad
Imenovanje Upravnog odbora Centar za socijalni rad
15. Razrešenje i imenovanje člana Školskog odbora Osnovne škole „Sreten Lazarević“ Prilike, iz reda zaposlenih
16. Razmatranje izveštaja Odeljenja za urbanizam, stambene i komunalne delatnosti opštine Ivanjica
17. Odbornička pitanja
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 330
Datum upisa : 07.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   Uto Jan 20, 2009 1:38 am

Usvojen budžet za 2009. godinu PDF Štampa El. pošta
19.01.2009. Na sednici SO Ivanjica održanoj u petak 16. januara, odbornici su izglasali budžet opštine za 2009. godinu. Planiran je prihod od 614.076.000,00 dinara i rashod od 708.076.000.00 dinara. Budžetski deficit iznosi 94 miliona dinara.
Prema rečima predsednika opštine, budžet za ovu godinu je restriktivno razvojni i očekuje da će plan prihoda i rashoda biti na kraju godine uskladjeni.

Skupština opštine je donela i odluku o osnivanju fonda za razvoj poljoprivrede. Budžetom su planirana sredstva u iznosu od 20 miliona dinara, dok se još tolika suma očekuje od ministarstva poljoprivrede i drugih donacija i pomoći iz zemlje i inostranstva. Sredstva planirana u ovom fondu biće trošena za unapredjenje pojedinih grana poljoprivrede u skladu sa programima opštine, kao i racionalno korišćenje i razvoj postojećih prirodnih resursa.
Na predlog Upravnog odbora Doma kulture, na mesto direktora ove ustanove imenovan je Milan Krunić iz Ivanjice, diplomirani ekonomista, na mandat od 4 godine.

Odbornici su takodje usvojili plan poslovanja KJP „Komunalno“ i JP „Direkcija za puteve, gradjevinsko zemljište i izgradnju“, za 2009. godinu.
Doneta je odluka o minimalnom povećanju cena komunalnih usluga u iznosu od 6%. Tako sada m3 vode za domaćinstva košta 15.39 dinara, a za privredne subjekte 56.07 din/m3. Odnošenje smeća u ovoj godini koštaće domaćinstva 2,10 din/m2 stambene površine a privredu 8,41 dinar po m2 poslovne površine.

Usvojeni su i predlozi odluka o pristupanju izradi plana detaljne regulacije centra Prilike, plana detaljne regulacije komunalne zone u naselju Sadjavac, odluke o regulisanju saobraćaja, pooštravanju kontrole radnog vremena trgovinskih i ugostiteljskih objekata i odluke o izdavanju „Jelića polja“, preduzeću „Ehom“ iz Beograda, za izgradnju sportskog centra.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://ivanjica.darkbb.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Plan grada Ivanjica   

Nazad na vrh Ići dole
 
Plan grada Ivanjica
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Dobro dosli :: Mi slikom i recju-
Skoči na: